Google plus Blog LinkedIN

Ce este coachingul?


Relatia de coaching este relatia profesionala continua care pune in centru clientul si are ca scop obtinerea unor rezultate extraordinare in viata, cariera sau afacerea acestuia.
Coachingul te incurajeaza sa inaintezi spre implinirea obiectivelor propuse , promovand canalizarea energiei si a potentialului tau pe solutii pozitive. .

Confuziile cele mai des intalnite sunt intre: coach si consultant, coach si psiholog sau psihoterapeut, coach si consilier cariera, coach si mentor. Principala diferenta este data de urmatoarele: coachingul este orientat spre viitor, spre rezultate, spre solutii posibile, nu spre greselile din trecut. Coachul nu vine cu directive si cu prejudecati ci creeaza atmosfera si spatiul in care clientul descopera cea mai buna solutie, isi atinge obiecivele. Coachingul este un parteneriat activ din ambele sensuri :coach-client (coachee) iar  cuvintele cheie ale acestui parteneriat sunt: responsabilitate, respect, determinare, actiune, confidentialitate.

Coachul cerceteaza, pune intrebari, provoaca si incurajeaza clientul.

Coachul ofera instrumente, metode si structuri care sa duca la indeplinirea obiectivelor propuse.

In coaching se va cere mai mult de la tine decat ai fost obisnuit. In orice caz, mai mult decat ai fost tu obisnuit sa ceri de la tine si cu siguranta mai mult decat ai cerut de la tine in ultima vreme.

Exista o multitudine de motive care te aduc la coaching, dar motorul este dorinta de schimbare. Vrei sa schimbi ceva. Acel ceva poate fi din orice sfera sau, poti sa vii la coaching tocmai ca sa afli ce anume este acel ceva.

S-ar putea sa te intrebi: De ce sa am nevoie de un coach daca nu-mi da sfaturi, nu-mi spune cum sa actionez, doar ma pune pe mine la treaba?!?!
Raspuns: Tocmai de asta!  
In majoritatea cazurilor, pentru a ajunge la succes,  ai nevoie doar de spatiul, locul, atmosfera in care sa te intalnesti cu tine. Sa te descoperi. Sa iti recunosti valorile. Sa gandesti. Sa simti. Coachul te ghideaza in aceasta calatorie prin instrumentarul si abilitatile pe care le poseda.

In coaching esti ajutat sa inveti, sa descoperi , nu ti se predau cunostinte , experiente.

Articole utile